Verschil Facet en cabochon stenen.

Zetkastje is open aan de onderkant. Voor een Facet geslepen steen, meestal met een punt aan de onderkant.
Zetbakje heeft een dichte bodem. Voor een Cabochon geslepen steen, met een vlakke onderkant.

Hoe bereken je de lengte van het zetkastenband, om een steen ?

- Berekening bij een ronde steen:

de doorsnede of diameter van de steen plus dikte van het band maal 3,14 = de omtrek in mm.

bv steen is 12 mm en het band is 0,4 mm dik:

Lengte band is dan: (12mm+0,4mm) x 3,14 = ca 39 mm.

- Berekening bij een ovale steen:

de doorsnede van de korte kant plus de doorsnede van de lange kant optellen plus 2x dikte band, dan

maal 1,8.

bv steen is 12x8 mm en het band is 0,4 dik:

Lengte band is dan: (12+8) + 2x0,4 = 20,8 en dit maal 1,8 = ca 37,5 mm.

Bij gebruik van zetkastenband bij stenen met hoeken (vierkant of punt):

zorg voordat je gaat zetten, de hoeken wat lager zijn. Anders kun je de hoeken niet mooi zetten.

Zie voor foto's hierover, bijna onderaan de pagina "Stenen zetten zo doe je dat"

Titaan op zilver solderen.

De beste manier om Zilver met Titanium verbinden is klinken en nooit lijmen. Probeer het eens: In een klein plaatje Titanium boor je een gaatje, liefst van 1mm. En ook in een plaatje zilver. De gaatjes aan weerskanten met een wat groter boortje "afbramen" zodat er een schuin kantje zichtbaar is. Dan neem je een stukje Zilverdraad van 1 mm, wat in het gaatje van de twee plaatjes past, je knipt het draadje af.(aan onder en bovenkant 1/2 mm er buiten laten vallen) en beide kanten van het Zilverdraad eerst recht vijlen. Je legt de twee plaatjes met het draadje op een stalen ondergrond, zorg dat het draadje ook aan de onderkant iets uitsteekt. Dan neem je een klein metalen hamertje en tikt eerst aan 1 kant op het draad, zodat de Zilverdraad aan de uiteinden wat dikker wordt en niet meer door het gaatje van het Titanium kan. Dan verder aan weerskanten vast klinken. Je hebt dan een stukje Titanium vast geklonken met een draadje Zilver. Nu kun je met bv een zilveren zetbakje solderen op het geklonken draadje.

Een veilige en eenvoudige werkplek.

Wanneer je pas begint met edelsmeden is het vaak nog lastig om een eigen plek in huis in te richten. Meestal moet de plek weer vrij zijn wanneer iedereen thuis komt. De plek moet ook veilig en gemakkelijk zijn, om aan te werken. Een zaagplankje of een kleine klembankschroef kan je nog wel kwijt, maar een soldeer werkplek is toch wat lastiger. De werkplek op de foto gebruiken we zelf wanneer er een grote groep workshop deelnemers is of bij 2 personen die deelnemen aan "leren solderen". Een stevige plank 60 x 60 cm ca 2 cm dik als ondergrond. Deze plank kan je op een gewone tafel leggen zonder de boel te beschadigen. Wanneer je er weer mee ophoud is de plank eenvoudig op te bergen. Niemand die dan nog ziet, dat hier ingespannen gewerkt is. Misschien ruik je het nog. Op de plank schroef je op ophanghaak voor de brander. Veilig, de brander nooit even ergens neer leggen, altijd vast en zeker in de haak. Montage rechts voor rechtshandigen, anders links. Deze haak blijft ook bij opbergen op de plank zitten. Bestel je bij ons de branderset dan krijg je de ophanghaak er bij. Een draaiplateau is wel makkelijk. Het draaiplateau van IKEA kan worden gebruikt (SNUDDA € 6,99 ) Zaag van de bovenplank aan weerskanten er 5 cm af, waardoor er geen hout buiten de stalenplaat uitsteekt. Het mag ook een eenvoudige houten plateau zijn met glazen knikkers er tussen (wordt ook gebruikt bij de pottenbakkers). Vooral bij hout leg daar een stalen plaat op, van zeker 3 mm dik en 20 bij 30 cm als goede warmte scheiding/verdeler en bescherming van de ondergrond. (Meestal op een industrie terrein te bestellen/kopen) Daar bovenop een vuurvaste plaat van 20x30 cm (op de foto is hij gebroken, dat maakt niet uit)Daar bovenop de poreuze vuurvaste steen, als vlakke ondergrond voor het soldeerwerk. Natuurlijk de aansteker. Met de ene is de brander makkelijker aan te krijgen dan met de ander. Neem er 1 waarmee de brander in 1 keer aangaat. Geen risiko.Op de grond de gasfles met reduceerventiel (ca 2 atm) en in de haak hangt de brander.Een emmer water, niet om de brand te blussen maar om je werk af te spoelen of te zien of het werk voldoende is afgekoeld. Met je werkstuk in een vuurtang, naar de kraan in de keuken lopen moet je niet doen. (je ziet trouwens bij ons aluminium traanplaat op de grond liggen, dat doen we ivm de workshops bij ons). Een warmhoudplaatje ca 80 - 90 graden voor het afkookmiddel. Dit kan gewoon een oud koffiezet app zijn, waarvan de pot kapot is. En Pyrex schaaltje met glazen deksel is ipv de koffiepot ook prima. Het moet warm zijn en groot genoeg voor de werkstukken.Met een koperen pincet haal de werkstukken uit het afkookmiddel. Nooit met een stalen er in, want dan "doet" het afkookmiddel het niet meer. Tenslotte BELANGRIJK: (niet op de overzichtsfoto te zien) een Brandblusser / poederblusser (geen CO2!) Bijvoorbeeld, maar laat u adviseren !!

Hardheid van stenen.

Mohs' hardheidschaal

Mohs hardheid
Mineraal
 
 
Krasinformatie
1
Talk
 
 
Het zachtste mineraal. Met elk van de andere krasbaar
2
Gips
 
 
Krasbaar met een vingernagel
3
Calciet
 
 
Met een koperen munt krasbaar, met een stalen mes zeer goed snijdbaar
4
Fluoriet
 
 
Met een mes enigszins krasbaar
5
Apatiet
 
 
Met een mes nog krasbaar
6
Orthoklaas
 
 
Met een mes nauwelijks, met een stalen vijl enigszins krasbaar
7
Kwarts
 
 
Krast glas, staal, koper en de meeste andere stoffen
8
Topaas
 
 
Krast kwarts
9
Korund
 
 
Krast topaas
10
Diamant
 
 
De hardste van alle bekende natuurlijke stoffen. Kan enkel gekrast worden met diamant

Gezondheid en Edelstenen.

                 
 voorbeeld 1                      voorbeeld 2
 

Les in steen zetten.

Een hele platte cabochon Tijgeroog 18mm.
Hoe krijgen we deze steen mooi gezet?
Voorbeeld ring  (zie foto's boven en helemaal onderaan dit hoofdstuk)
Heel veel succes !!
     
 
Links de doorsnede van de zetting,
midden de steen met een hoge zijkant en
rechts een steen met bv een rand van 0,2 mm.
Bij een ronde steen een beetje 2 componenten lijm, dan kan de steen later niet rond draaien.
                 
 
Een werkje dat veel geduld vraagt, maar doe je het goed, dan heb je een overwinning behaald en dat is heel wat waard.
     
 
Links de doorsnede van de zetting,
midden de steen met een hoge zijkant en
rechts een steen met bv een rand van 0,2 mm.
Eén kant voorzichtig aandrukken.
Zo die is klaar om te dragen.
                 
 
Van de bestaande zetting die we op de ring gesoldeerd hebben de bovenkant (dus het randje) over een fijn schuurpapier halen, zodat de rand mooi glad is. De steen moet precies passen.
Omdat er veel druk op de ring en zetting moet worden uitgeoefend is het zaak de ring en zetting goed te ondersteunen.
-  Voor een zetting die geheel op de ring ligt  (zie voorbeeld 1) :  Schuif de ring op een tribulet of een goed passende staaf.
-  Voor de zetting die buiten de ring uitsteekt (zie voorbeeld 2) :  Van belang is de zetting die uitsteekt goed te ondersteunen. Dit doe je door de ring zelf in de bankschroef vast zetten (gebruik altijd beschermers van leer tussen de bankschroef). De zetting rust dan op de bekken van de bankschroef. Zorg er voor dat de onderkant van de zetting plat op de plaatjes van de beschermers ligt.
Met een zetstaal voorzichtig 1 stukje iets naar binnen drukken .
Dan er tegenover een klein stukje naar binnen drukken .
Daarna de andere 2 tegenover liggende kanten naar binnen drukken.
Dan weer 2 andere kanten enz tot je alles een klein beetje naar binnen gedrukt hebt.
Zorg er voor dat je met je andere hand de steen in het midden houdt door op de steen licht te drukken.
Dit zul je een heel stel keren moeten doen voordat het randje helemaal over de steen ligt.
Doe je dit te snel en denk je dat lukt mij wel, dan kom je bedrogen uit en is de rand van de zetting verkreukeld en heb je ruimte over, wat je niet meer weg krijgt.
Of de steen is teveel naar 1 kant geschoven en dan is de rand ongelijk.
Vierkante stenen.
Voor het solderen eerst de steen passen. Omdat de achterkant nog open is kunt u hem er weer uitdrukken met een houten staafje. De hoogte van de zetrand van een 5 mm vierkante zetting is ongeveer 0,5 mm.  De zijkant van de steen is echter heel verschillend. Er zijn stenen met een randje van 0,2 mm en van bv 0,5 mm. Zie de onderstaande plaatjes. Het randje van de linker steen is 0,2 mm en van de rechter steen 0,5 mm.
     
De randjes van de linker zetting zijn goed te zetten. De hoekpunten worden voordat de steen in de zetting wordt geplaatst eerst wat afgeschuind.
De randjes van de rechter zetting zijn alleen tegen de steen te drukken. Over het algemeen zit de steen dan ook al heel vast in de zetting. Voor uw gevoel mag er ook tevoren, heel weinig twee componenten lijm in de hoekjes onder de steen worden aangebracht. Voor het draaggevoel worden de hoekjes iets afgerond.
 
Links de doorsnede van de zetting,
midden de steen met een hoge zijkant en
rechts een steen met bv een rand van 0,2 mm.
Zorg er voor dat vlakke stenen ook vlak in de zetting worden gedrukt. Druk er niet op met je vingers maar leg de steen met de vlakke kant naar beneden,  de zetting horizontaal houden en er op drukken. Voordat je doordrukt eerst nog even kijken of hij echt vlak zit.
Zetting ondersteunen in de bankschroef.
Nu 4 kanten gehad, daarna de tussen gedeelten en dan weer een stukje verder naar binnen, mooi over de steen heen.
Voorbeeld klinknagel: links bol en rechts verzonken.

ZILVER

gehalte smeltpunt soortelijk gewicht 925 dz 800 900 10,3 eerste gehalte, Sterling zilver 835 dz 780-840 10,2 tweede gehalte, sneller oxydatie 800 dz 780-820 10,1 derde gehalte
Zilversoldeer is altijd een legering met zilver, koper en/of zink. Een goede soldering is nagenoeg net zo sterk als het zilver zelf.
Edelmetaallegeringen.

GOUD

8 krt 333/000 820-930 10,5-10,9 mag niet als goud worden verkocht 14 krt. 585/000 845-1020 13,0-14,4 18 krt. 750/000 850-910 14,8-15,9 20 krt. 833/000 22 krt. 916/000 16,5 24 krt 1000/000 19,3 bv 750 mg goud + 250 mg zilver =bleek of 750 mg goud + 125 mg zilver + 125 mg koper =geel of 750 mg goud + 250 mg koper = rood Witgoud = Goud met palladium (ca 160dz) of nikkel (100-136dz) Goudsoldeer altijd met koper, daarbij zilver of cadmium of zink of combinaties. Goud onder het porselein van een kroon; 84% goud en 9,9 % platina.
Deze branderset voor jarenlang probleemloos solderen. Sievert compl. gemonteerd met brander en ophangbeugel. Brander, handvat met draaibare slang (heel handig en veilig), toevoerbuis, 1 brander, regelaar gasdruk, slang en slangklemmen. Ik maak er voor u een ophangbeugel bij, waaraan de brander veilig opgehangen kan worden. Compleet met schroefjes om op een werkplank te schroeven. Over de keuze van een brander: Bedenk vooral hoe groot de werkstukken zijn die je gaat maken. Kleine handbranders zijn geweldig. Echter alleen voor klein zilverwerk. Voor vrij zware zilveren ringen zijn ze al te klein. Deze set is zowel voor heel klein als groot werk. Alleen een fles met propaangas is nodig. Een aparte fles met lucht is niet nodig; de branderkop zuigt zelf, precies in verhouding, de goede hoeveelheid zuurstof aan.
De basisset compleet met soldeer. Alles om te kunnen solderen. Deze set bevat; 2 vuurpincetten, 1 pincet voor pioentjes, 1 zuurpincet, afkookmiddel(500 gr), vloeimiddel (35 gr), 2 zoetvijltjes, 1 plaatschaar voor knippen pioentjes, 1 kwastje, 2 vellen schuurpapier, 1 soldeerplaat keramisch, 2 maal 3 gram soldeer.
Een set met extra gereedschap. Het basis gereedschap om zelf sieraden te maken. Deze set bevat een aanvulling op de basis set: 1 zaagbeugel, zaagjes (144 st), 1 zaagplankje, 2 basterdvijltjes, 1 zijkniptang , 2 tangetjes (rond en vlak), 1 soldeerplaat (groot) en eventueel 1 aambeeld/vijlpen
Gereedschap en Branders. Voor edelsmeden is er veel te koop. Ook op internet. Wil je echt gaan beginnen met edelsmeden koop dan goed gereedschap. Wat wij aanraden en veel verkopen zit in 3 sets. Zie onze webwinkel
1
2
3

Kennis en Informatie

Hieronder vind u veel informatie voor de edelsmid.

Smeltpunten en Gehalten Zilver en Goud.
Alhoewel we geen deskundigen zijn op dit gebied, hebben we toch het eea op een rijtje gezet. De belangrijkste kenmerken zijn per Edelsteen genoemd. Een groot deel van de stenen hebben we in voorraad. Een sieraad van een edelsteen kan ik speciaal voor je maken. Dus geen product waar er duizenden van zijn. Bij mij kies je zelf je steen uit, en daar maak ik dan een sieraad van. Het kan zelfs met je eigen steen. Belangrijk is het "huidcontact". Het kan van heel eenvoudig sieraad tot een " zeg maar hoe het moet worden" . Vanaf zo'n € 15,- compleet gemaakt excl. de steen. AGAATH Geeft troost, kalmeert en brengt harmonie. Helpt tegen hoofdpijn en duizeligheid. Agaat uit Botswana is roze tot paarsrood van kleur en heeft een grillige tekening. Net als de andere Agaten geeft de steen troost, werkt kalmerend en brengt harmonie. Turitella Agaat is licht tot donkerbruin van kleur met schelpvormige tekening. Net als de andere Agaten geeft de steen troost, werkt kalmerend en brengt harmonie. Helpt bij maagklachten, menstruatie problemen en krampen. Stilt de koorts helpt verder bij oogkwalen en epilepsie. Helpt de zwangerschap goed te laten verlopen en verlicht de bevalling. Vergroot de vitaliteit. Sterkt het hart en is ideaal voor overactieve kinderen. verder zie apart hoofdstuk

Lengte zetkastenband berekenen

Hanneke van der Haven, 0344 611809 de@edelsmidtiel.nl
Stenen zetten, zo doe je dat.

Wat is een edelsteen en wat een halfedelsteen

Zilver soldeer

Er is zilversoldeer met verschillende smeltpunten. Dat is nodig voor het solderen van verschillende onderdelen op een sieraad. De eerste onderdelen die je soldeert zijn zoveel mogelijk ook de grootste. Die soldeer je met soldeer met het hoogste smeltpunt. Voor de volgende soldering gebruik je soldeer met een lager smeltpunt. En voor de kleine onderdelen gebruik je het laagste smeltpunt. Wanneer twee onderdelen dicht bij elkaar zitten moet je de voorlaatste soldering ondersteunen of met een vuurpincet “verzwaren”. 1 Hard , smeltpunt 700 graden 2 Middel, smeltpunt 680 graden 3 Zacht , smeltpunt 660 graden

Zilvergehalte

Hoe puur is ons zilver?

Puur zilver (Eng.: fine silver) wordt maar in beperkte mate gebruikt bij het maken van sieraden en voorwerpen. De reden is de prijs, maar voornamelijk de stevigheid. Door het toevoegen van andere metalen, zoals koper, wordt zilver veel steviger. Het percentage zuiver zilver (Ag) in een legering heet ‘gehalte’. In Nederland bestaat zilver in drie verschillende gehalten; namelijk eerste gehalte (925/1000), tweede gehalte (835/1000), en derde gehalte (800/1000). Eerste gehalte (925/1000) is een legering is van 92,5% zilver en 7,5% koper. In sommige Engelstalige landen wordt de term "Sterling" gebruikt. Het derde gehalte ofwel 80 procent of 800/000 is relatief recentelijk toegevoegd onder de invloed van de EEG. Dit gehalte wordt veel in Duitsland, Italië en Zwitserland gebruikt, terwijl in Frankrijk 915/000 en in Engeland en de USA uitsluitend 925/000 verwerkt wordt.
De Titanium vlinder met Zilveren lijfje is geklonken.
Edelsmid Tiel
1
2
3

Gereedschap en

Branders.

Voor edelsmeden is er veel te koop. Ook op internet. Wil je echt gaan beginnen met edelsmeden koop dan goed gereedschap. Wat wij aanraden en veel verkopen zit in 3 sets. Zie onze webwinkel
De basisset 1 compleet met soldeer. Alles om te kunnen solderen. Deze set bevat; 2 vuurpincetten, 1 pincet voor pioentjes, 1 zuurpincet, afkookmiddel(500 gr), vloeimiddel (35 gr), 2 zoetvijltjes, 1 plaatschaar voor knippen pioentjes, 1 kwastje, 2 vellen schuurpapier, 1 soldeerplaat keramisch, 2 maal 3 gram soldeer.
Set 2 met extra gereedschap. Het basis gereedschap om zelf sieraden te maken. Deze set bevat een aanvulling op de basis set: 1 zaagbeugel, zaagjes (144 st), 1 zaagplankje, 2 basterdvijltjes, 1 zijkniptang , 2 tangetjes (rond en vlak), 1 soldeerplaat (groot) en eventueel 1 aambeeld/vijlpen
Deze branderset 3 voor jarenlang probleemloos solderen. Sievert compl. gemonteerd met brander en phangbeugel. Brander, handvat met draaibare slang (heel handig en veilig), toevoerbuis, 1 brander, regelaar gasdruk, slang en slangklemmen. Ik maak er voor u een ophangbeugel bij, waaraan de brander veilig opgehangen kan worden. Compleet met schroefjes om op een werkplank te schroeven. Over de keuze van een brander: Bedenk vooral hoe groot de werkstukken zijn die je gaat maken. Kleine handbranders zijn geweldig. Echter alleen voor klein zilverwerk. Voor vrij zware zilveren ringen zijn ze al te klein. Deze set is zowel voor heel klein als groot werk. Alleen een fles met propaangas is nodig. Een aparte fles met lucht is niet nodig; de branderkop zuigt zelf, precies in verhouding, de goede hoeveelheid zuurstof aan.
Zilver soldeer 1 Hard , smeltpunt 700 graden 2 Middel, smeltpunt 680 graden 3 Zacht , smeltpunt 660 graden Zilversoldeer is altijd een legering met zilver, koper en/of zink. Een goede soldering is nagenoeg net zo sterk als het zilver zelf.

Smeltpunten en

Gehalten Zilver en

Goud.

ZILVER

gehalte smeltpunt soortelijk gewicht 925 dz 800 900 10,3 eerste gehalte, 835 dz 780-840 10,2 tweede gehalte, 800 dz 780-820 10,1 derde gehalte

GOUD

14 krt. 585/000 845-1020 13,0-14,4 18 krt. 750/000 850-910 14,8-15,9 20 krt. 833/000 22 krt. 916/000 16,5 24 krt 1000/000 19,3

Zetkastje is open aan de onderkant. Voor een

Facet geslepen steen, meestal met een punt aan de

onderkant.

Zetbakje heeft een dichte bodem. Voor een

Cabochon geslepen steen, met een vlakke

onderkant.

Verschil Facet en

Cabochon stenen.

Lengte zetkastenband

berekenen.

- Berekening bij een ronde steen:

de doorsnede of diameter van de steen plus

dikte van het band maal 3,14 = de omtrek in mm.

bv steen is 12 mm en het band is 0,4 mm dik:

Lengte band is dan: (12+0,4) x 3,14 = ca 39 mm.

- Berekening bij een ovale steen:

de doorsnede van de korte kant plus de

doorsnede van de lange kant optellen plus 2x

dikte band, dan maal 1,8.

bv steen is 12x8 mm en het band is 0,4 dik:

Lengte band is dan: (12+8) + 2x0,4 = 20,8 en dit

maal 1,8 = ca 37,5 mm.

Bij gebruik van zetkastenband bij stenen

met hoeken (vierkant of punt):

Zorg voordat je gaat zetten, de hoeken wat lager

zijn. Anders kun je de hoeken niet mooi zetten.

Zie voor foto's hierover, bijna onderaan de pagina

"Stenen zetten zo doe je dat"

 voorbeeld 1                      voorbeeld 2

Stenen zetten,

zo doe je dat.

Een hele platte cabochon Tijgeroog 18mm. Hoe krijgen we deze steen mooi gezet? Van de bestaande zetting die we op de ring gesoldeerd hebben de bovenkant (dus het randje) over een fijn schuurpapier halen, zodat de rand mooi glad is. De steen moet precies passen. Omdat er veel druk op de ring en zetting moet worden uitgeoefend is het zaak de ring en zetting goed te ondersteunen. -  Voor een zetting die geheel op de ring ligt  (zie voorbeeld 1) :  Schuif de ring op een tribulet of een goed passende staaf. -  Voor de zetting die buiten de ring uitsteekt (zie voorbeeld 2) :  Van belang is de zetting die uitsteekt goed te ondersteunen. Dit doe je door de ring zelf in de bankschroef vast zetten (gebruik altijd beschermers van leer tussen de bankschroef). De zetting rust dan op de bekken van de bankschroef. Zorg er voor dat de onderkant van de zetting plat op de plaatjes van de beschermers ligt. Met een zetstaal voorzichtig 1 stukje iets naar binnen drukken Daarna de andere 2 tegenover liggende kanten naar binnen drukken.Dan weer 2 andere kanten enz tot je alles een klein beetje naar binnen gedrukt hebt. Zorg er voor dat je met je andere hand de steen in het midden houdt door op de steen licht te drukken. Dit zul je een heel stel keren moeten doen voordat het randje helemaal over de steen ligt. Doe je dit te snel en denk je dat lukt mij wel, dan kom je bedrogen uit en is de rand van de zetting verkreukeld en heb je ruimte over, wat je niet meer weg krijgt. Of de steen is teveel naar 1 kant geschoven en dan is de rand ongelijk. Een werkje dat veel geduld vraagt, maar doe je het goed, dan heb je een overwinning behaald en dat is heel wat waard.
De randjes van de linker zetting zijn goed te zetten. De hoekpunten worden voordat de steen in de zetting wordt geplaatst eerst wat afgeschuind De randjes van de rechter zetting zijn alleen tegen de steen te drukken. Over het algemeen zit de steen dan ook al heel vast in de zetting. Voor uw gevoel mag er ook tevoren, heel weinig twee componenten lijm in de hoekjes onder de steen worden aangebracht. Voor het draaggevoel worden de hoekjes iets afgerond.
Links de doorsnede van de zetting,midden de steen met een hoge zijkant en rechts een steen met bv een rand van 0,2 mm.
Facet zetkastje.
Voorbeeld klinknagel: links bol en rechts verzonken.

Titaan op zilver solderen.

Kennis en

Informatie

Hieronder vind u veel informatie voor de edelsmid.

Vierkante stenen.
Voor het solderen eerst de steen passen. Omdat de achterkant nog open is kunt u hem er weer uitdrukken met een houten staafje. De hoogte van de zetrand van een 5 mm vierkante zetting is ongeveer 0,5 mm.  De zijkant van de steen is echter heel verschillend. Er zijn stenen met een randje van 0,2 mm en van bv 0,5 mm. Zie de onderstaande plaatjes. Het randje van de linker steen is 0,2 mm en van de rechter steen 0,5 mm.
De beste manier om Zilver met Titanium verbinden is klinken en nooit lijmen. Probeer het eens: In een klein plaatje Titanium boor je een gaatje, liefst van 1mm. En ook in een plaatje zilver. De gaatjes aan weerskanten met een wat groter boortje "afbramen" zodat er een schuin kantje zichtbaar is. Dan neem je een stukje Zilverdraad van 1 mm, wat in het gaatje van de twee plaatjes past, je knipt het draadje af.(aan onder en bovenkant 1/2 mm er buiten laten vallen) en beide kanten van het Zilverdraad eerst recht vijlen. Je legt de twee plaatjes met het draadje op een stalen ondergrond, zorg dat het draadje ook aan de onderkant iets uitsteekt. Dan neem je een klein metalen hamertje en tikt eerst aan 1 kant op het draad, zodat de Zilverdraad aan de uiteinden wat dikker wordt en niet meer door het gaatje van het Titanium kan. Dan verder aan weerskanten vast klinken. Je hebt dan een stukje Titanium vast geklonken met een draadje Zilver. Nu kun je met bv een zilveren zetbakje solderen op het geklonken draadje.

Een veilige en eenvoudige

werkplek.

Wanneer je pas begint met edelsmeden is het vaak nog lastig om een eigen plek in huis in te richten. Meestal moet de plek weer vrij zijn wanneer iedereen thuis komt. De plek moet ook veilig en gemakkelijk zijn, om aan te werken. Een zaagplankje of een kleine klembankschroef kan je nog wel kwijt, maar een soldeer werkplek is toch wat lastiger. De werkplek op de foto gebruiken we zelf wanneer er een grote groep workshop deelnemers is of bij 2 personen die deelnemen aan "leren solderen". Een stevige plank 60 x 60 cm ca 2 cm dik als ondergrond. Deze plank kan je op een gewone tafel leggen zonder de boel te beschadigen. Wanneer je er weer mee ophoud is de plank eenvoudig op te bergen. Niemand die dan nog ziet, dat hier ingespannen gewerkt is. Misschien ruik je het nog. Op de plank schroef je op ophanghaak voor de brander. Veilig, de brander nooit even ergens neer leggen, altijd vast en zeker in de haak. Montage rechts voor rechtshandigen, anders links. Deze haak blijft ook bij opbergen op de plank zitten. Bestel je bij ons de branderset dan krijg je de ophanghaak er bij. Een draaiplateau is wel makkelijk. Het draaiplateau van IKEA kan worden gebruikt (SNUDDA € 6,99 ) Zaag van de bovenplank aan weerskanten er 5 cm af, waardoor er geen hout buiten de stalenplaat uitsteekt. Het mag ook een eenvoudige houten plateau zijn met glazen knikkers er tussen (wordt ook gebruikt bij de pottenbakkers). Vooral bij hout leg daar een stalen plaat op, van zeker 3 mm dik en 20 bij 30 cm als goede warmte scheiding/verdeler en bescherming van de ondergrond. (Meestal op een industrie terrein te bestellen/kopen) Daar bovenop een vuurvaste plaat van 20x30 cm (op de foto is hij gebroken, dat maakt niet uit)Daar bovenop de poreuze vuurvaste steen, als vlakke ondergrond voor het soldeerwerk. Natuurlijk de aansteker. Met de ene is de brander makkelijker aan te krijgen dan met de ander. Neem er 1 waarmee de brander in 1 keer aangaat. Geen risiko.Op de grond de gasfles met reduceerventiel (ca 2 atm) en in de haak hangt de brander.Een emmer water, niet om de brand te blussen maar om je werk af te spoelen of te zien of het werk voldoende is afgekoeld. Met je werkstuk in een vuurtang, naar de kraan in de keuken lopen moet je niet doen. (je ziet trouwens bij ons aluminium traanplaat op de grond liggen, dat doen we ivm de workshops bij ons). Een warmhoudplaatje ca 80 - 90 graden voor het afkookmiddel. Dit kan gewoon een oud koffiezet app zijn, waarvan de pot kapot is. En Pyrex schaaltje met glazen deksel is ipv de koffiepot ook prima. Het moet warm zijn en groot genoeg voor de werkstukken.Met een koperen pincet haal de werkstukken uit het afkookmiddel. Nooit met een stalen er in, want dan "doet" het afkookmiddel het niet meer. Tenslotte BELANGRIJK: (niet op de overzichtsfoto te zien) een Brandblusser / poederblusser (geen CO2!) Bijvoorbeeld, maar laat u adviseren !!
Hardheid van stenen.
Mohs hardheid Mineraal Krasinformatie 1 Talk Het zachtste mineraal. Met elk van de andere krasbaar 2 Gips Krasbaar met een vingernagel 3 Calciet Met een koperen munt krasbaar, met een stalen mes zeer goed snijdbaar 4 Fluoriet Met een mes enigszins krasbaar 5 Apatiet Met een mes nog krasbaar 6 Orthoklaas Met een mes nauwelijks, met een stalen vijl enigszins krasbaar 7 Kwarts Krast glas, staal, koper en de meeste andere stoffen 8 Topaas Krast kwarts 9 Korund Krast topaas 10 Diamant De hardste van alle bekende natuurlijke stoffen. Kan enkel gekrast worden met diamant
De Titanium vlinder met Zilveren lijfje is direct op het titanium geklonken.
Zowel in als buiten Nederland blijven edelstenen- en juwelenverkopers de consument bestoken met 'halfedelstenen'. Wie op dat moment doorvraagt, naar wanneer iets dan een 'halfedelsteen' is, krijgt vaak geen of een onbevredigend antwoord. Hooguit komt dit erop neer dat alleen diamant, robijn, blauwe saffier en smaragd als edelstenen zouden worden beschouwd, en dat de rest halfedelstenen genoemd worden, al is het maar omdat ze dan 'niet zo duur' zouden klinken. Dat dit echter absoluut onwaar is, licht Peter Groenenboom toe in dit artikel. Daarnaast gaat hij in op diverse andere foutieve benamingen, zowel van edelstenen als van parels. Wat is een edelsteen? Ter verduidelijking allereerst een aantal definities, zoals die internationaal door mineralogen en edelsteenkundigen zijn opgesteld en worden ondersteund door onder andere de CIBJO: Mineraal: Een over het algemeen vast materiaal. kristallijn. niet- organisch en gevormd door geologische processen. Voorbeelden: toer- malijn, veldspaat. kwarts. Gesteente: Een gesteente bestaat uit één of meerdere samengegroeide of gebonden mineralen. Voorbeelden: graniet, marmer of lapis lazuti. Kristal: De uitwendige vorm van een vaste substantie met een regelmatige interne atoomopbouw, dat is een lichaam dat begrensd wordt door platte vlakken (kristalvlakken). Edelsteen: Een mineraal dat vanwege zijn schoonheid, duurzaamheid, zeldzaamheid of marktwaarde bewerkt of geslepen wordt. Voorbeelden: amethist, granaat, aquamarijn. Uitzondering op deze regel zijn de zogenaamde organische edelstenen: bloedkoraal, parels, barnsteen, git en ivoor. Barnsteen en git hebben geen kristalopbouw bloedkoraal, parels en ivoor zijn mineralen die door dieren zijn 'gemaakt'. Met de term 'echte’ edelstenen worden natuurlijke edelstenen bedoeld. Deze benaming is wel begrijpelijk, maar niet correct. Ook een synthetische edelsteen is 'echt’ want hij bestaat. Beter is het daarom om te spreken van natuurlijke edelstenen, en van natuurlijke (van zichzelf hebbende) kleuren. Kunstmatig mineraal of synthetische edelsteen : Door de mens gemaakte mineralen, afkomstig uit een laboratorium of fabriek. Een synthetische edelsteen is een kunstmatig mineraal dat meestal een natuurlijke tegenhanger heeft, zoals synthetische saffier of synthetische amethist. Kunstmatige edelstenen die géén natuurlijke tegenhanger hebben, zijn kubische zirkonia of YAG. Imitatie: Een natuurlijke of kunstmatige edelsteen, of ander materiaal dat gebruikt wordt om een andere (meestal duurdere) edelsteen na te bootsen. Conclusie Uit deze definities blijkt al dat 'halfedelstenen' niet bestaan. Deze term kan dan ook beter niet gebruikt worden, want hij doet eerder afbreuk aan de waarde van de bedoelde edelstenen, dan dat hij een positief effect heeft op de verkoop hiervan' Noch hardheid, noch duurzaamheid, noch waarde is een argument om de ene steen 'edelsteen' te noemen, en de andere 'halfedelsteen'. Daarvoor zijn trouwens ook talrijke tegenvoorbeelden aan te voeren. Alle stenen die de moeite waard blijken om te slijpen, horen gewoon 'edelsteen' genoemd te worden, waarbij hooguit een onderscheid gemaakt zou kunnen worden tussen 'kostbare' en 'minder kostbare' varianten! Alle stenen die de moeite waarde blijken om te slijpen, horen gewoon `edelsteen' genoemd te worden, waarbij hooguit een onderscheid gemaakt zou kunnen worden tussen `kostbare' en 'minder kostbare' varianten.
Wat is een edelsteen en wat een halfedelsteen.
Gezondheid en Edelstenen.
Alhoewel we geen deskundigen zijn op dit gebied, hebben we toch het eea op een rijtje gezet. De belangrijkste kenmerken zijn per Edelsteen genoemd. Een groot deel van de stenen hebben we in voorraad. Een sieraad van een edelsteen kan ik speciaal voor je maken. Dus geen product waar er duizenden van zijn. Bij mij kies je zelf je steen uit, en daar maak ik dan een sieraad van. Het kan zelfs met je eigen steen. Belangrijk is het "huidcontact". Het kan van heel eenvoudig sieraad tot een " zeg maar hoe het moet worden" . Vanaf zo'n € 15,- compleet gemaakt excl. de steen. AGAATH Geeft troost, kalmeert en brengt harmonie. Helpt tegen hoofdpijn en duizeligheid. Agaat uit Botswana is roze tot paarsrood van kleur en heeft een grillige tekening. Net als de andere Agaten geeft de steen troost, werkt kalmerend en brengt harmonie. Turitella Agaat is licht tot donkerbruin van kleur met chelpvormige tekening. Net als de andere Agaten geeft de steen troost, werkt kalmerend en brengt harmonie.Helpt bij maagklachten, menstruatie problemen en krampen. Stilt de koorts helpt verder bij oogkwalen en epilepsie. Helpt de zwangerschap goed te laten verlopen en verlicht de bevalling. Vergroot de vitaliteit. Sterkt het hart en is ideaal voor overactieve kinderen. verder zie apart hoofdstuk wat goed te lezen is op de PC
Hanneke van der Haven, 0344 611809 de@edelsmidtiel.nl
Edelsmid Tiel